Uitgebracht tussen:
1977-1988
Bouwperiode gedurende 2004-2005. Voor het eerst te zien op de Modelshow Europe 2005 in Eelde. In 2006 uit elkaar genomen om aan een nieuw project te starten.
Ik heb mij een tijd bezig gehouden met 1:24 modelbouw. De GMC heb ik eens als zo’n bouwpakket gemaakt. Tijdens het opruimen van de zolder kwam ik een doosje met “oude” bouwseltjes tegen, waaronder de GMC. Het leek mij wijs deze als uitgangspunt te nemen voor een model in LEGO. Je hebt een leidraad aan de hand van het model, maar hoe zoiets om te zetten in een geslaagd Lego model is een geheel ander verhaal. Een eerste eigen project na jaren stilstand. Het zou al lastig genoeg worden. Een beetje hulp is dan welkom.
Ik ben begonnen met het chassis. Ik plaatste gelijk al de assen, de vooras met besturing, de achterassen alleen op hoogte. Vervolgens ben ik begonnen met het motorblok. Uit het 1:24 model heb ik het Detroit blok nagemaakt. En dit leek behoorlijk goed. Vervolgens moest dit worden geplaatst in het Lego model. Tja, dat ging niet! Na veel gepruts het blok maar opnieuw gebouwd zodat het wel past. De neus had ik al snel in elkaar gezet. Gaandeweg het project vond ik hem toch niet zo geslaagd. En ik heb hem dan ook meerdere malen opnieuw gebouwd. Het grootste struikelblok was het scharnierpunt, slapeloze nachten bijna. Uiteindelijk de oplossing gevonden in een dakje met scharnierpunt. Gevolg is wel dat door het redelijke gewicht van de neus deze soms uit het scharnierpunt floept. Ter ondersteuning maar een soort van begrenzing ingebouwd zodat het scharnierpunt niet het volledige gewicht draagt. De neus blijft zo ook mooi open staan.
Tijdens de opbouw van de cabine loop je weer tegen andere problemen aan. De besturing wilde ik via de cabine omhoog laten lopen, vervolgens door de slaapcabine heen (om de hoek dus weer) en zo door eventueel reservewiel laten aandrijven. Ik heb deze opstelling gebouwd maar het gekraak van tandwielen leek mij niet met teflon alleen op te lossen. Vervolgens gedacht aan een besturing achter op de auto. Leek mij weer niet praktisch als er eenmaal een trailer op lag. Ik was al redelijk gevorderd met de cabine, maar daar ik deze al dicht had gebouwd kon deze weer worden afgebroken omdat de besturing er toch doorheen moest lopen. Na weer wat gepruts uiteindelijk de besturing door middel van een haakse overbrenging door tandwielen (ik moet toch eens kijken of wormen daar geen betere oplossing voor zijn) en een as door de cabine en het dak, alwaar een “zwaailicht” als besturing fungeert. Met wat teflonspray werd het ergste geratel verholpen. Gaandeweg de opbouw van de slaapcabine kwam ik erachter dat ik nog wat “macaroni” miste. Achteraf had ik ook voor wit kunnen kiezen, daar ik voor een witte striping heb gekozen, maar goed voor volgende projecten dan maar weer.
Op het internet een plaatje gevonden van een GMC met een windgeleider op het dak. Nu prijkt deze ook op mijn model. Ik kwam uiteindelijk tot de witte striping doordat ik een manier zocht om de logo’s op de zijkanten van de neus te krijgen. Logo’s komen van het plaatje van de doos, enigszins ingevuld met een andere kleur. Om dit allemaal uit te snijden zag ik niet zo zitten. Op een groot wit vlak kwamen ze ook beter tot hun recht. Verdere detaillering bestaat uit de nodige extra verlichting en luchthoorns op het dak. Grote Amerikanen staan vooral bekend om het, soms te, overvloedige chroomwerk. Lego heeft wel wat onderdelen in het chroom maar met een rol alluminiumtape kom je een stuk verder. De bumper werd verchroomd, delen van de neus, spiegels enzovoort enzovoort.