Projecten

MACK “Mini Liner”

Uitgebracht tussen:
1982-1990

Bouwperiode 2015 – 2016. Voor  het eerst te zien op de Modelshow Europe 2016 in Ede.

Eerder heb ik mij gestort op de bouw van een MACK Ultraliner. Een Mack met een onmiskenbaar gezicht. Zoals gezegd een Mack met een eigen smoel en gelijk een uitdaging dat goed te krijgen in Lego. Officieel is het een Mack van het type MH 613. Het origineel dat model stond was er één van het bouwjaar 1986 en heeft een treingewicht van 50 ton. De motor is een Mack V8, type E9-500. Het betreft een Magnum uitvoering met een wielbasis van 4,90 meter. Het 20 ton tandemstel is luchtgeveerd. De vooras van het origineel is inmiddels vervangen door een 9 tons as, omdat er een 55 ton/meter HMF hydraulische laadkraan opgebouwd is en rijdt bij de firma RECO.

Binnen het clubje waar ik al wat jaren mee op allerlei shows sta, is het idee ontstaan om in schaal 1:16 een rijdende truck te bouwen. Ik had al snel, op basis van een MACK Ultraliner een cabine gebouwd. Na de zwarte in 1:13, nu dus een Miniliner in 1:16, waarbij ik de kleurstelling van van RECO wat heb gevolgd. Voor de besturing van stuur en aandrijving maken we gebruik van een s-brick. Het voordeel daarvan is dat je deze via bluetooth en een appje via telefoon of tablet kunt besturen. 

Op eerdere shows al wat met de meer ervaren 1:16 bouwers lopen brainstormen over hoe de aandrijving en besturing gebouwd kan worden. Ingmar Spijkhoven was zo vriendelijk dit uit te werken, daar hoef je dan zelf niet zo veel moeite voor te doen. Met wat aanpassingen kon de frontstuur cabine van de Ultraliner daar op geplaatst worden. Bestelling chroom voor wat glimwerk.

De trailer komt eveneens uit de werkplaats van Ingmar. Ik heb wel zelf de kleurstelling aangepast. Het wagenpark is op de diverse shows steeds wat uitgebreider en het is best geinig om wat met zo’n Mini-liner rond te tuffen. Op de MACKdag van 2018 konden we gebruik maken van een baan van de RC-truckers. Ik heb wel ervaren dat de besturing op het scherm van de telefoon die ik gebruik, niet helemaal je van het was. Via Marktplaats heb ik een Playstation controller op de kop getikt. Die heb ik vervolgens gekoppeld aan de telefoon en kan daardoor de controller gebruiken om te rijden. Dat werkt zo goed, dat meerdere LEGO-truckers inmiddels een soortgelijke controller gebruiken.

Bij de filmpjes is de Miniliner in actie te zien.