Projecten

MACK Cruiseliner “Pig Pen”

Uitgebracht tussen:
1974-?: MACK Cruiseliner

Bouwperiode gedurende 2004-2022. Voor het eerst te zien op de Mackdag 2019 in Amsterdam. De veetrailer werd in 2022 afgerond.

De film Convoy die in 1978 uit werd gebracht leverde een iconisch stel trucks op. De hoofdrol werd ingevuld door een zwarte Mack R700 van “Rubber Duck”, maar daarnaast figureerden nog een aantal trucks in even iconische bijrollen. Zo ook de fraaie Mack Cruiseliner van Paulie Haulin met de naam “Love machine” maar in de film omgedoopt naar “Pig Pen”. Ik heb me al eens gewaagd aan de zwarte Mack, maar bijna gelijktijdig bleek Anders Gaasedal daar al ver gevorderd mee te zijn. Ik heb de lading zwarte Lego toen gebruikt om de Ultraliner te maken.

Het nam niet weg dat ik iets met Convoy wilde doen en leek “Pig Pen” mij de meest uitdagende optie, waarbij de uitdaging met name zat in de beschikbaarheid van de onderdelen die Lego in de kleur dark  purple heeft uitgebracht. Om dat goed uit te vogelen heb ik op basis van de rode Cruiseliner in Leocad een digitale versie gemaakt en deze omgezet in de beoogde kleur. Met de onderdelenlijst die ik uit Leocad kon exporteren en als boodschappenlijstje binnen Bricklink kon importeren, kon ik met het verzamelen beginnen. Grootste uitdaging bleek toen het 1×1 plaatje met nopje, deze was erg schaars en daardoor flink aan de prijs maar ook rijkelijk gebruikt in mijn ontwerp. Dit vroeg wat aanpaswerk en waar kon heb ik de 1×1 vervangen.

De cabine en het chassis kwamen tot stand. Waar nodig verchroomd Lego en dan wordt het een steeds fraaier model. De cabine kon weer deels uit elkaar doordat het motorblok de nodige ruimte onder de cabine in ging nemen. De constructie van de motortunnel moest dus anders. Dat was het laatste constructie werk. Als kers op de taart nog fraai stickerwerk door JaapTechnic die mijn geprinte tijdelijke belijning gaat vervangen.

De veetrailer gaf weer heel andere uitdagingen. Ten eerst zijn grootte, toch al snel een dikke meter lang. Dan heb je nog de open structuur en het moet niet lomp worden. Lang leve Leocad. Ik heb een aantal ontwerpen digitaal uitgetest en uiteindelijk op een uitvoering gekomen die technisch haalbaar was en fraai oogt. In Leocad iets ontwerpen maakt alles mogelijk, maar het zegt dan nog niets over hoe dat in het echt uitpakt. Hoewel het ontwerp fragiel lijkt, is het toch verrassend stevig.